Het eiland Tenerife // Wat te doen, El Teide, Los Gigantes, carnaval

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, zo’n 200 kilometer voor de kust van Marokko. De Canarische Eilanden zijn onderdeel van Spanje. Het goede aan het eiland Tenerife is dat de zon er zelfs in de winter schijnt! Toch is dit niet de enige reden waarvoor je naar Tenerife zou kunnen komen. De natuur is er namelijk prachtig, en vooral heel divers. Zo lijkt de omgeving ten oosten van de vulkaan El Teide wel op een maanlandschap. Het noordelijk deel van het eiland is dan weer erg begroeid, en daarmee erg groen. Richting de hoogste berg van Tenerife (El Teide, 3718 meter hoog) lijkt het dan weer alsof je in een heel ander land rijdt. En om het af te maken, kan er op de top van el Teide ’s winters sneeuw liggen. Heel onwerkelijk als je op het strand ligt en achter de palmbomen een bergtop met sneeuw ziet.

Op het eiland zelf wonen ongeveer 900.000 mensen. De toeristenindustrie is erg groot op het eiland maar toch zul je zien dat lang niet iedereen Engels spreekt. Het eiland is van vulkanische oorsprong, wat betekent dat er een aantal vulkanen op het eiland staan. De laatste uitbarsting dateert alweer van 1909.

Wat kun je doen op het eiland Tenerife?

Kabelbaan richting de top van el Teide

Op het eiland Tenerife zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Een must-see is eigenlijk el Teide. Je kunt naar de voet van de bergtop rijden om dan voor €27 heen en weer kunt gaan met een kabelbaan. Je komt uit op 3500 meter, zo’n 200 meter onder de top van de berg. Mocht je echt naar de top willen klimmen, dan moet je een permit hebben en die zijn helaas vaak uitverkocht. Toch is het ritje met de kabelbaan en de plek waar je uitstapt met de kabelbaan al erg indrukwekkend. Behalve dat er een prachtig uitzicht over de rest van het eiland, kun je 10 minuten lopen richting een uitzichtplek waar je La Gomera en El Hierro kunt zien liggen. Neem overigens wel eten en drinken, een lange broek en goede schoenen mee! Vooral als je de grote klim naar de top van el Teide wilt maken. Vanaf hier kun je echter nog veel meer zien dan alleen El Hierro en La Gomera. Denk aan La Palma, Gran Canaria en op een hele heldere dag ook Lanzarote en Fuerteventura.

De omgeving van Los Gigantes (en Buenavista)

Los Gigantes is een plaats in het westen van het eiland Tenerife. De indrukwekkende rotspartijen in de zee zijn ook een must-see op Tenerife! Als je er een hele dag kunt zijn, vertrek dan vroeg zodat je nog met een boot de zee op kan. Er zijn namelijk dolfijnen te zien in de omgeving van Los Gigantes. Heb je dit al gedaan en wil je iets anders bijzonders zien, dan kun je altijd nog de auto pakken en vanuit Los Gigantes richting het noorden rijden. Als je richting dorpjes als Buenavista rijdt zie je erg indrukwekkende wegen in een verrassend groen landschap. De weg ernaartoe is al een avontuur op zich! Verder kom je ook langs dorpjes die ook wat fotootjes waard zijn. Toerisme is hier niet echt te vinden dus het is erg handig als je Spaans spreekt! Het Engels van de mensen die hier wonen is namelijk vrij slecht.

De hoofdstad Santa Cruz de Tenerife (carnaval)

De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz. Het eerste wat je opvalt als je erin bent is dat je stoplichten ziet. Er zijn nauwelijks stoplichten in de rest van het eiland Tenerife. Er wordt namelijk vooral gewerkt met rotondes. De stad zelf is een vrij moderne stad met een universiteit dichtbij (in La Laguna). Het gebied ten noordoosten van de stad is erg mooi qua natuur. Santa Cruz de Tenerife is past echt een must-see tijdens carnaval. Carnaval is namelijk echt een groot iets op Tenerife, het wordt gezien als het op een na grootste carnaval ter wereld, na die van Rio de Janeiro. In de stad zelf staan een aantal mooie gebouwen waaronder het Auditorio de Tenerife, afgebouwd in 2003. Het staat tegenwoordig symbool voor de hoofdstad Santa Cruz.